Вечно на диета, а не отслабваш? Проблемът може би не е в теб.

Над 80% от хората, които се подлагат на диета, в последствие се отказват и си връщат свалените килограми. Каква е причината и как да се отървем от диетите завинаги?

Да си на диета е модерно.

Чували сте и сигурно сте пробвали не една или две диети – палео, кето, карнивор („карне“ – месо), 90-дневна, житна диета и всякакви възможни варианти.

Тук не целим да оплюем конкретна диета. За някои хора някои диети работят. Но това са по-скоро изключенията.

Фактите сочат друго, а именно – имаме проблем с храненето, който се задълбочава с всеки изминал ден. И въпреки съществуването на какви ли не диети и спазването на хранителни режими, проблемът си остава.

По пътя на логиката, следва да заключим, че може би модерното здравословно хранене, което се промотира в Интернет и социалните мрежи, не помага.

Всъщност до това заключение стигат множество научни изследвания и експерти в областта на храненето.

Изследвания от последните години показват, че около 80% от хората, които се подлагат на диета или режим на хранене, рано или късно престават да го следват.

Хора от различни професии, възрасти и социални групи, тайно преяждат, прибирайки се у дома след дълъг ден „на диета“.

В една от най-популярните книги на тема интуитивно хранене – „Intuitive Eating, A Revolutionary Program That Works“ се твърди, че не ние, хората, се проваляме с диетите, а диетите провалят нас.

Порочният кръг на диетите

Един голям плюс на диетите е, че краткосрочно водят до резултати. Лошото е, че е само краткосрочно. Надали някой започва диета с мисълта, че иска да отслабне за няколко месеца, а после пак да се върне там, откъдето е започнал.

Всички искаме да живеем и да се чувстваме по-добре.

Когато се подложиш на рестриктивна диета обаче нещата може да тръгнат в обратна посока. Заради новия модел на мислене, който се сформира повреме на следването на диетата.

И с течение на времето неусетно попадаш в един порочен кръг, от който сякаш изход няма.

Изход има!

И първата стъпка е да забравиш за диетите. Завинаги!

5 стъпки за преодоляване на диетите и връщане към балансираното хранене

Преди да изброим какво да направиш стъпка по стъпка, за да приключиш веднъж завинаги с диетите, е важно да отбележим, че това е процес и отнема време.

Няма чудеса.
Няма магическо хапче.

Но с достатъчно постоянство, анализ на поведението ти и търпение, можеш да превърнеш храната и храненето от свой враг, в добър приятел. Ето как.

Стъпка 1: Признай пред себе си, че диетите не ти помагат

Истинската промяна започва от промяна в начина на мислене. Затова, ако искаш да се храниш по-добре, трябва да осъзнаеш и признаеш, че диетите те дърпат назад повече, отколкото ти помагат.

Изхвърли всички книги и списания на тема „диети“, отпиши се от бюлетини, които ти предлагат продукти за бързо отслабване, unfollow профили в социалните мрежи, които те подтикват да следваш конкретна диета.

Не трябва да остава и частица надежда у теб, че диетата ще реши проблема ти.

Стъпка 2: Помири се с храната

Извади от списъка забранените храни и си позволи да ядеш онези храни, от които се страхуваш. В началото няма да е лесно. Ще се чувстваш така, сякаш изневеряваш на себе си и навиците си.

Но всъщност тези навици са те довели до тук. Затова трябва да ги преразгледаш и промениш.

А когато усетиш, че отново искаш да наложиш строг контрол над избора си на храна, спри и се опитай да прогониш мислите, които те карат да се чувстваш добре, защото си изял само една салата и зле, защото си хапнал парче торта.

Няма „добра“ и „лоша“ храна. Храната няма емоции. Ние лепим етикети на храната, в зависимост от това как се чувстваме преди, повреме и след като я изядем. Опитай се да подхождаш обективно в храненето си.

Стъпка 3: Опознай тялото си и му се довери

Тялото е снабдено с множество механизми, чрез които ти подава сигнали, за да комуникира с теб. Например, когато изпитваш физически глад, тялото ти подсказва че е време за хапване, чрез различни усещания като повишен апетит, празен или къркорещ стомах и т.н. А когато си достатъчно сит, стомахът се запълва и апетитът намалява.

Заради непрестанните диети, много хора са изгубили връзка с тялото си и не могат вече да познаят тези сигнали. Стига се дори до момент, в който не вярваш на тялото си.

Време е отново да се довериш на тялото си. Опитай да почувстваш глад преди да решиш да се нахраниш. Задай си въпроса: „Колко гладен съм по скалата от 1 до 10?“ и ако отговорът е 7 или нагоре, значи е време за хапване. В противен случай може да изчакаш малко. Прави и паузи, повреме на хранене, за да усетиш дали вече си достатъчно сит, за да спреш с храненето.

Стъпка 4: Научи се да преодоляваш емоциите, без храна

Търсенето на утеха в храната, заради стрес и негативни емоции е едно от тихите заболявания на модерното ни общество. Хора от различни професии, възрасти и социални групи, тайно преяждат, прибирайки се у дома след дълъг ден „на диета“.

Опитай се да откриеш какво провокира съответните негативни емоции и да намериш други начини, чрез които да ги преодолееш. Потърси по-добра алтернатива за справяне със стреса, като разходка на вън, разговор с приятел, четене на книга, рисуване и т.н.

Храната няма да реши проблемите ти. Емоционалният глад само ще те кара да се чувстваш по-зле дългосрочно. Рано или късно ще трябва да се изправиш пред проблемите си и да ги разрешиш. Направи първата малка крачка днес.

Стъпка 5: Почитай и се грижи за тялото си

Една от типичните черти на „вечният диетуващ“ е критиката към собственото си тяло. А всъщност хората сме различни, с различни структури, носим различни размери обувки, имаме различни гласове, коса, излъчване.

Приеми тялото си, такова каквото е, уважавай го и го обичай. Това не означава да се откажеш от спорта, да се тъпчеш и да мързелуваш. Но за да се погрижиш за тялото си дългосрочно, първо трябва да се научиш как да го обичаш.

Движи се, не за да изгориш калориите от тежкия обяд, а защото е полезно за теб и те кара да се чувстваш добре. Тренирай, не защото мразиш тялото си, а защото го обичаш. И да, може би тялото ти не е такова, каквото на теб ти се иска, но с постоянство и грижа, ще разгърнеш пълния му потенциал.

Още по темата за диетите и режимите ще чуеш в това видео?

Искаш да промениш начина си на хранене, но не си сигурен от къде да започнеш?
Желаеш да подобриш формата си, но срещаш затруднения с тренировките?
Трудностите в ежедневието ти пречат да постигаш целите си?
Или просто имаш нужда да поговориш с някого и да получиш насоки за по-здравословен начин на живот?
Ще се радвам да си поговорим?

Консултацията е напълно безплатна и не е обвързана с покупката на продукт или услуга.
Ако не се нуждаеш от моите услуги, просто ще си поговорим.


При всякакви въпроси, може да ми пишеш на tsvetifi@gmail.com

Сподели статията:
Цветелина Митева
Цветелина Митева

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се за получаване на имейл известия